Contact

Fysiotherapie Delft Zuid

 

Zagwijnpad 1
(zijstraat Buitenhofdreef)
2625 PM Delft

 

Telefoon:

 

015-2620285
06-46139952
(ook Whatsapp)
(Tessa van Ommen)

 

en/of

015-2566422
(Gerald van Vollevelde)

 

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

klik hier voor locatie

Vragen

Wat verandert er in 2016 rond fysiotherapie?

De vergoeding voor fysiotherapie in 2016 in vergelijking met 2015 uit de basisverzekering wordt niet verder beperkt.

Wij raden u aan om een goede aanvullende verzekering te nemen, dan vergoedt de aanvullende verzekering zowel die eerste 20 behandelingen als de behandeling van aandoeningen die niet op de lijst staan. Voor verzekerden die jongen dan 18 jaar zijn, blijft de situatie hetzelfde. Zij hebben recht op de vergoeding van een aantal behandelingen vanuit de basisverzekering.

NB de verplichting om de eerste 20 behandelingen zelf te betalen is eenmalig en komt dus niet elk jaar terug. Uitzondering hierop zijn de aandoeningen waarvan de behandeling in de tijd beperkt is (jaar, half jaar of drie maanden (zie de lijst). Naast de verandering in het aantal behandelingen dat u voor uw eigen rekening of die van de aanvullende verzekering komt heeft de minister ook nog een aantal aandoeningen van de lijst geschrapt. Bekijk deze hier.

Is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten wat betreft fysiotherapie?

Ja, want het is mogelijk dat u fysiotherapie nodig hebt voor een aandoening en dat die helemaal niet of maar gedeeltelijk wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wij raden u dus aan een passende aanvullende verzekering af te sluiten waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen. Het kan immers makkelijk gebeuren dat u onverwacht een beroep moet doen op de hulp van de fysiotherapeut. Bijvoorbeeld bij sportblessures of na een ongelukje. Maar ook als u bijvoorbeeld reuma hebt. De behandelingen van deze aandoening worden helemaal niet vergoed uit de basisverzekering.

Hoe zit het met de overgang van 2015 naar 2016?

Als u in 2015 onder behandeling bent geweest voor een chronische aandoening die ook in 2016 op de chronische lijst staat, dan verandert er voor u niets. U hoeft het aantal behandelingen dat per 2016 voor eigen rekening komt niet alsnog te betalen. Als u in 2016 voor het eerst voor een dergelijke aandoening behandeld wordt dan moet u eenmalig (dus niet elk jaar opnieuw) 20 behandelingen voor eigen rekening nemen of voor rekening van uw aanvullende verzekering laten komen.

In het kader van de overgang van 2015 naar 2016 kunnen zich met betrekking tot het aantal behandelingen ook “ingewikkelder” gevallen voordoen. Daarvoor twee voorbeelden:

A. Stel dat u in 2015 15 behandelingen (dus een aantal tussen de 12 en de 20) heeft gehad. In dat geval werd u in 2015 al voor rekening van de basisverzekering behandeld en gaat dat in 2016 gewoon door, Het verschil tussen 20 en het aantal behandelingen dat u feitelijk heeft gehad hoeft u niet zelf te betalen

 

B. Stel dat u in 2015 nog geen 12 behandelingen heeft gehad (en dus nog niet voor rekening van de basisverzekering kon worden behandeld) in dit geval moet u het aantal behandelingen dat voor uw eigen rekening of voor rekening van de aanvullende verzekering komt volmaken tot 20. Dus als u bij voorbeeld in 2012 6 behandelingen heeft gehad, dan moet u in 2016 nog 14 behandelingen voor rekening van uw aanvullende verzekering laten komen of zelf betalen

Indien u in 2015 bent behandeld voor een van de aandoeningen die nu door de minister van de lijst worden gehaald heeft u in 2016 voor de behandeling van deze aandoeningen geen recht meer op vergoeding vanuit de basisverzekering. Alle behandelingen komen dan voor uw eigen rekening of voor rekening van uw aanvullende verzekering.

Wat verandert er volgend jaar in het algemeen?

Is het verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten?

Ja, het is per wet verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Dit geldt voor iedereen die in Nederland woonachtig is, dus ook voor kinderen onder de 18 jaar. Mensen die in Nederland werken en loonbelasting afdragen, zijn eveneens verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten.

Wat is een verplicht eigen risico?

Op 1 januari 2013 is er een verplicht eigen risico in de basisverzekering ingevoerd voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Het verplichte eigen risico bedraagt in het jaar 2016 380 euro. Er zijn ook kosten die niet onder het verplichte eigen risico vallen. Dit zijn onder meer kosten voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg, griepprik voor risicogroepen, gratis bevolkingsonderzoeken en zorg die vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed wordt

gerald scapulaHoe zit het met eigen risico? Betaal ik dat elk jaar opnieuw?

Er is elk verzekeringsjaar een eenmalig eigen risico, maar u betaalt dit alleen wanneer u daadwerkelijk aanspraak maakt op de zorgverzekering. Kosten voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg, gratis bevolkingsonderzoeken en zorg die vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed wordt vallen niet onder het eigen risico.

Mag een zorgverzekeraar mij weigeren?

Voor de basiszorgverzekering geldt een acceptatieplicht. Een verzekeraar is dus verplicht om iedereen te accepteren. De aanvullende zorgverzekering kent geen acceptatieplicht en mag mensen dus weigeren. Sommige verzekeraars vragen voor sommige polissen bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring.

   Aangesloten bij: 

logo kngf logo nvfl logo vodder logo fysiotek